Tuesday, 24 November 2015

10 TIPS FOR MOVING TO LONDON

Hej på er!
Jag gör verkligen ingenting intressant på dagarna just nu, jag bara pluggar och är hemma. Så idag tänkte jag istället lista 10 tips till er som funderar på att flytta till London. Självklart är det här personliga tips och det behöver inte vara likadant för alla som flyttar hit!1. Planering, planering, planering
All cred till de människor som kunnat sätta sig på ett flyg utan någonting och överlevt här i London. Men helt ärligt tycker inte jag att det är värt risken. Eftersom London är en sjukt eftertraktad stad att bo i tillkommer därför enormt mycket bedrägerier. Så gör er själva en tjänst - läs på om ALLT innan ni flyttar hit. LondonSvenskar finns på Facebook men har också en egen hemsida där det finns tips och guider på allt som har med London att göra.
http://londonsvenskar.com - klicka er in här!

2. Budget
När man flyttar går det enormt mycket pengar, det bara är så. Men eftersom man inte kan boka boende/lägenhet från Sverige och måste bo på hostel/airbnb första tiden samt att månadskostnaden ligger på ca 500 pund/månaden (ca 6500 kr) per person så kommer det att gå mycket pengar de första månaderna. Lägg en budget på ca 30 000 kr, så har ni så det räcker om det skulle krisa och ni inte hittar jobb/boende direkt.3. Egen lägenhet
Glöm drömmen om en egen lägenhet (om du inte är villig att betala 10 000+ kr i månaden). I London bor de allra flesta i kollektiv. Lägg hellre tid på att hitta ett finare rum i ett kollektiv, den marknaden är mycket bredare.

4. Centralt boende
Samma sak som ovan. Det är ofantligt dyrt att bo centralt, oftast bor du trångt (och olagligt) samt med sjukt dålig standard. Av egen erfarenhet finns det finare lägenheter ju längre ut i zonerna du kommer samt till ett mer rimligt pris. Dessutom: det är ganska skönt att komma hem, bort från stressen inne på Marble Arch och känna tystnaden som finns lite längre ut ur centrum.

5. Mäklare och landlords att lita på.
Regel nummer ett som man lär sig när man flyttar till London: lita inte på någon. Du kan inte förutsätta att bara för att en mäklare hjälper dig att hitta lägenhet att det är en schyst mäklare, alla måste tjäna pengar. Dessutom är det oftast väldigt dyrt att hyra via mäklare. Privata landlords är bättre i många fall men även där får man se upp. Läs på om lägenhetskontrakt och alla regler kring detta innan ni skriver på någonting, oavsett vad personen ni hyr av säger. Det är inte bostadsbrist i London, ta er tid att hitta en lägenhet som ni verkligen gillar och där kontraktet är legit.

6. Vad är din plan?
Ska du jobba eller studera? Kan vara bra att ha det klart för er innan ni flyttar, haha.

7. Universitet
Det är en djungel av universitet i London, vissa otroligt bra och sen finns det vissa tomte-universitet som är ett skämt att ha på CV:t. Läs på om universitet, kolla på League tables på The Guardian etc. Självklart är ranking inte allt, kolla även vad eleverna som har gått där tyckte om sin utbildning. Jag valde en skola som inte är jättehögt rankad men där jag kunde få exakt den utbildningen och resurserna som jag ville ha. Läs på, läs på, läs på!

8. Jobb
Generellt sett är lönerna lägre i London jämfört med i Sverige (speciellt inom retail), OB existerar inte osv. Det är rekommenderat att hitta jobb först (om man inte lever livet på studiebidrag) och sedan boende, då vet ni vilka pengar ni har att spela med varje månad och riskerar inte att gå back. Se även till att hitta boende i närheten av ditt jobb, på så sätt minskar du transportkostnader men sparar också sjukt mycket tid. Det tar jääättelång tid att åka från södra till norra London (fråga min älskade pojkvän Wille).9. Proof of address
Herregud, det här är en tuff grej. Överallt där ni går kräver folk "proof of address". Allt ifrån landlords till banker till National Insurance. Det tar aldrig slut. Proof of address är alltså ett bevis på vart ni bor. Här gäller det att vara kreativ, det kan vara allt ifrån ett brev från ditt universitet till personbevis (be Skatteverket skicka ett på engelska) till brev från banken. Det är tufft men inte omöjligt!

10. Du är i London!
Glöm aldrig: du är i London. Ett av världens största centrum, här finns allt bara man lägger manken till. Prata med människor, gå på event, gå kurser eller vad som helst. Det är så mycket energi och rörelse hela tiden. Det är tufft till en början och det känns som en djungel med allt som måste fixas men glöm inte att njuta av tiden du är här. För det är en helt fantastisk stad med oändligt många möjligheter.

Ta hand om er och skriv gärna en kommentar om ni har några frågor!
x Josefin


No comments:

Post a Comment