Tuesday, 19 January 2016

ITALIAN MEATPIE

Hej!
Som fattig student vet jag hur det är att vilja äta ordentlig och god mat som inte kostar en hel förmögenhet. Mitt första tips till er som älskar god mat är att laga allt själv från grunden. För det första blir det mycket billigare, för det andra så är matlagning en sjukt bra kunskap att ha och för det tredje så är hemlagat alltid godast.

Men, jag vet också att många har ont om tid i veckorna att laga mat varje dag. Något vi väldigt ofta gör när vi känner att den nästkommande veckan kommer att bli hektisk är att förbereda en enorm måltid som räcker till flera dagars rester. Den här veckan blev det italiensk köttfärspaj - inspirerad av Jennys matblogg (http://www.jennysmatblogg.nu/2015/08/26/italiensk-kottfarspaj/). Att göra en enorm plåt med paj, lasagne eller en stor gryta är något som inte tar alltför lång tid att förbereda till exempel på söndagen men som sedan räcker till flera middagar i veckan. Vi sparar också enormt mycket pengar på den här strategin eftersom det innebär att vi äter mindre ute i veckorna.



Här är receptet på denna underbara köttfärspaj:
(Vi gjorde ett dubbelt recept för att kunna fylla hela plåten, nedan är det "vanliga" receptet till en vanlig pajform.)

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 gram smör
Fyllning:
400-500 gram blandfärs
1 liten finhackad lök
1 pressad vitlök
2 1/2 dl creme fraiche
(1/2 burk strimlade soltorkade tomater)
1/2 burk gröna oliver
1 msk oxfond/köttfond
1 msk chilisås
1/2 msk kinesisk soja
salt & peppar
Topping:
1 stor boll mozarella
Körsbärstomater
1/2 stor burk oliver (vi hade röda)
(1/2 burk soltorkade tomater)



Gör såhär:
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg. Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Tryck ut degen i formen och picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10-13 minuter. Gör under tiden fyllningen. Hetta upp en stekpanna med smör fräs löken glansig, vänd ner färsen och stek den klar. Vänd i creme fraîche, soja, fond och chilisås. Låt sjuda upp och sist vänder du ner oliver och strimlade soltorkade tomater (vi hade inte detta). Fyll upp pajskalet med fyllningen (blir det mycket vätska i botten av stekpannan kan du skippa just det). Skiva mozzarellan och strö över toppingen och ställ i ugnen i cirka 30-35 minuter tills pajen fått en vacker färg.

Et voilà! En underbar variation på en vanlig köttfärspaj!

Hey!
As a poor student I know what it's like wanting to eat real and good food that doesn't cost a fortune. My first advice for those who love good food is to cook everything yourself from scratch. First of all, it's much cheaper, second of all cooking is a great skill to have and lastly: a home cooked meal beats anything.

But, I also know that many students don't have a lot of time in the week to put on cooking. Something we like to do when we know that a busy week is coming we always prepare a gigantic meal that lasts for several dinners and lunch boxes. This week we made an italian meaty - inspired by "Jennys matblogg" (http://www.jennysmatblogg.nu/2015/08/26/italiensk-kottfarspaj/). To make a huge plate with pie, lasagna or a big stew doesn't take that long to prepare if you do it on the weekend and it will last for many meals in the week. We save a lot of money every month on this strategy since we then spend less on take-out food. 



Here's the recipe on this amazing meaty:
(We made a double batch to fill our enormous tin, here is the "normal" recipe for a "normal sized tin.)

Pastry:
3 dl flour
2 tablespoons cold water
125 grams of butter
 Filling:
400-500 grams pork/beef mince.
1 small onion finely chopped
1 pressed garlic clove
2 1/2 dl creme fraiche
(1/2 can shredded sun-dried tomatoes)
1/2 can of green olives
1 tablespoon meat stock
1 tablespoon chili sauce
1/2 tablespoon chinese soy
salt & pepper
Topping:
1 large ball mozzarella
cherry tomatoes
1/2 large jar of oliver (we chose red)
(1/2 jar sun-dried tomatoes)



Instructions:
Set the oven to 175 degrees. Dice the cold butter into the flour and stir in the water. Work together to form a smooth dough. Put in the refrigerator for 15 minutes. Press the dough into the pan and pecking it with a fork and pre-bake it for about 10-13 minutes. Meanwhile make the filling. Heat a frying pan with butter, fry the onion shiny, put in the mince and fry until done. Fold in creme fraiche, soy, stock and chili sauce. Simmer up and finally turn down the olives and shredded sun-dried tomatoes (we didn't use this since we don't like sun-dried tomatoes). Fill the pie shell with the filling (if it becomes a lot of liquid in the pan, don't pour this into the pie shell. Slice the mozzarella and sprinkle the topping and place in the oven for 30-35 minutes until the pie gets a lovely color. 

Et voilà! An amazing variation the the ordinary meatpie!

No comments:

Post a Comment